Faq vragen

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten mortel?

Er zijn verschillende soorten mortels, afhankelijk van de toepassing en de gewenste sterkte. Een korte opsomming van de meeste gebruikte mortels en de toepassing ervan:

Metselmortel
Deze bestaat meestal uit een mengsel van cement (bindmiddel), zand en water. Soms wordt gekozen voor een mengsel van gebluste kalk als bindmiddel, zand of tras en water. Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen.

Anti-smet mortel
Deze bestaat meestal uit een mengsel van cement (bindmiddel), zand, water en kleurstof. Soms wordt gekozen voor een mengsel van gebluste kalk als bindmiddel, zand of tras, kleurstof en water. Metselmortel op kleur is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen die donker van kleur zijn.

Doorstrijkmortel
Deze bestaat meestal uit een mengsel van trascement (bindmiddel), zand, water en kleurstof. Ideaal, want navoegen is niet meer nodig.

Dunbedmortel
Deze bestaat meestal uit een mengsel van trascement (bindmiddel), scherpzand, water en kleurstof. Deze mortel wordt over het algemeen doorgestreken of uitgekrabd.

Voegmortel
Voegmortel bestaat uit een mengsel van cement, kalk en zand waaraan water wordt toegevoegd. De samenstelling is vooral afhankelijk van de gewenste kleur. Deze wordt gebruikt voor het voegen van onder andere gevelstenen, bakstenen, metselstenen, muren, scheidingswanden en kolommen.

Onderstop- en vulmortel
Een mortel die speciaal ontworpen is voor het onderkauwen van voegen en het vullen van naden bij prefab-casco’s en prefab- systeemvloeren.

Stelspecie 1:5
Een mortel/specie die geschikt is voor alle stelwerkzaamheden. We leveren deze op maat, afgestemd op het project en de omstandigheden bij verwerking.

Vloermortel
Vloermortel is een aangemaakt mengsel van cement (bindmiddel), zand en water. Vloermortel wordt gebruikt om dekvloeren te smeren. Mortel wordt ook wel specie genoemd.

Tegelmortel
Tegelmortel is een aangemaakt mengsel van (tras)cement (bindmiddel), zand en water. Tegelmortel wordt gebruikt om keramische tegels of natuursteen te zetten. Mortel wordt ook wel specie genoemd.

Betonmortel
Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water. Indien gewenst kunnen andere vulstoffen, hulpstoffen (zoals een vertrager, luchtbelvormer, versneller, plastificeerder, waterdichtingsmiddel of antivries) en vezels (staal of kunststof) aan het mengsel toegevoegd worden. Deze wordt gebruikt voor het maken van funderingen en vloeren.

Drainagemortel
Drainagemortel is een speciale, waterdoorlatende mortel die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor de optimale drainage van diverse typen bestratingen, vloeroppervlakken en daktuinen, waarbij (hemel-) water op verantwoorde en gecontroleerde wijze wordt afgevoerd naar de ondergrond.

Deel deze FAQ vraag

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Daarom MegaMix

Dichtbij

Kwaliteit

Service

Betrouwbaar

Zekerheid

Maatwerk

Duurzaam

Ontdek Megamix

Om onze site goed te laten functioneren maken wij gebruik van Cookies. Wij gebruiken deze om uw online ervaring te verbeteren, statistische gegevens te verzamelen en de functionaliteit van de site te optimaliseren. Bekijk Privacy Policy