Duurzaamheid & MVO

Mega duurzaam De sleutel tot 60% co2 reductie

Bespaar 14 kg CO2 per ton MegaMix heeft goed nieuws voor aannemers en opdrachtgevers die hun CO2 -footprint willen
reduceren. Met ons 2-kamersysteem is een besparing mogelijk van 14 kg CO2 per ton aangemaakte natte mortel*. Goed voor een fikse CO2-reductie per project.

In feite is dit natuurlijk oud nieuws, want MegaMix werkt al sinds de oprichting (1983) met het 2-kamersysteem. Momenteel kent 84% van al onze silo’s gescheiden compartimenten voor bindmiddel
en aardvochtig zand. De rest van de markt wordt bediend met het
1-kamersysteem, waarvoor het zand gedroogd moet worden voordat het met het bindmiddel kan worden gemengd. Dat drogen kost veel overbodige energie.

Want op de bouwplaats moet voor de verwerking van de mortel juist weer water worden toegevoegd. Vandaar onze voorkeur voor het
2-kamersysteem. 

Vergelijkend onderzoek

De milieuwinst van het 2-kamersysteem is in de markt nog niet algemeen bekend. Bovendien was deze tot nu toe niet kwantificeerbaar. Daarom verzocht MegaMix aan TNO de CO2
-belasting van beide systemen te onderzoeken. Aangezien alle
mortelleveranciers voor eenzelfde toepassing met dezelfde cementen werken, concentreerde het vergelijkend onderzoek zich op dat deel van het proces waar de mortelleveranciers wel invloed op hebben: het al dan niet drogen van het zand en het vereiste transport. Met name het drogen van zand bleek de grote boosdoener. Vooral vanwege de energie die het drogen kost, maar ook omdat dit gebeurt in grote installaties, die slechts op enkele
plekken in Nederland voorhanden zijn.

Het gevolg: veel extra transportbewegingen. Onze 2-kamersilo’s
daarentegen worden altijd in de buurt van uw project gevuld, op één van de dertien MegaMix-locaties. Veel van onze coöperatieleden beschikken zelfs over eigen zandwinning. 

Bijkomende voordelen

MegaMix kan vrijwel alle courante mortelsoorten in beide systemen leveren, maar adviseert waar mogelijk het 2-kamersysteem. Niet alleen vanwege het milieurendement. De toepassing van aardvochtig zand zorgt namelijk ook dat de zandkorrel tijdens
het mengen het water makkelijker opneemt. Dat leidt tot een betere menging, zonder chemische hulpmiddelen. Metselaars vinden mortels uit het 2-kamersysteem dan ook zeer goed te verwerken.
Voor een aantal specials is het 2-kamersysteem zelfs bij uitstek geschikt, vanwege de speciale samenstelling.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Milieumanagement. Maar we doen meer. Veel van onze MegaMix vestigingen zijn ISO 14001 gecertificeerd (milieumanagementsysteem). Dat betekent dat we precies weten hoe we het milieu zo min mogelijk kunnen belasten met onze werkzaamheden. Zo zorgt onze landelijke spreiding bijvoorbeeld dat er altijd een MegaMix leverancier bij uw project in de buurt is, dus zijn de aan- en afvoertijden kort en beduidend minder milieubelastend. Ook adviseren we onze klanten over de meest milieuvriendelijke oplossingen voor hun bouwplaats.

Local-for-local

MegaMix gelooft in de kracht van lokale netwerken. Daarom zijn onze dealers door heel Nederland verspreid. Een lokale partner begrijpt namelijk beter wat u precies nodig heeft, en kan u sneller bijstaan mocht er een probleem optreden. Ook voor de logistiek en het milieu is het handig. De 2-kamersilo’s kunnen bijvoorbeeld op alle dertien locaties van MegaMix worden gevuld. Een groot aantal van onze leden beschikt zelfs over een eigen zandwinning. Dus waarom van ver laten komen wat dichtbij al voorhanden is?

DUBOkeur

Het NIBE heeft geconcludeerd dat de metselmortel van MegaMix vanuit duurzaamheidsoogpunt tot een van de beste productkeuzes behoort. Het instituut heeft MegaMix dan ook glansrijk gecertificeerd met het DUBOkeur ‘gebouw’. Om het DUBOkeur te verkrijgen mag het product geen negatieve gezondheidseffecten hebben op de gebruikers. Aangezien MegaMix metselmortels door het NIBE beoordeeld zijn als de meest duurzame keuze, blijkt opnieuw dat onze metselmortels vergelijkbare producten op alle vlakken ver achter zich laten.

apparateur
megamix-home

nog meer mvo-projecten

Serious Rescue voor Serious Request. Reddingsbrigades in Nederland in actie voor goede doel van 3FM

MVO beleid in de praktijk

Onderdeel van ons MVO beleid is initiatieven ondersteunen die een concreet maatschappelijk doel nastreven.

Op 16 december 2016 hebben wij, samen met onze collega’s van de Goudse Betoncentrale, onze klanten en leveranciers een bedrag van € 3.500,00 mogen overhandigd aan Serious Rescue,  een jaarlijks terugkerende actie ten behoeve van de 3FM actie Serious Request.

Vrijwilligers van de Reddingsbrigade afkomstig uit alle windstreken van Nederland haalden in de 3-daagse vaartocht van Gouda naar Breda een bedrag van meer dan 30.000 euro op. Naast onze financiële bijdrage hebben wij hebben wij totaal 42 reddingsboten op ons terrein in Gouda te water gelaten.

Samen met de vrijwilligers, onze relaties, klanten en leveranciers hebben wij onder het genot van een overheerlijk stamppot buffet genoten van de kick off van dit uniek initiatief.

Wij danken een ieder voor hun inzet en financiële ondersteuning.

MegaMix maatschappelijk betrokken.

MegaMix heeft met overtuiging gekozen om dit jaar goudsponsor te worden van het project Surfkids 2019. Zij steunt hiermee de interactieve website www.surfkids.nl , met daaraan gekoppeld het Surfkids magazine. Dit  gratis Surfkids magazine verschijnt 4 keer per jaar en wordt verspreid o.a. op de kinderafdeling van alle Nederlandse ziekenhuizen en alle Ronald McDonald Huizen. Door haar deelname steunt zij ook goede doelen die begunstigden zijn van Surfkids zoals Make-a-Wish Nederland, Stichting Opkikker, Stichting Metakids en Edukans.

Vind uw megamix

Vestigingen door heel Nederland, kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt.

Om onze site goed te laten functioneren maken wij gebruik van Cookies. Wij gebruiken deze om uw online ervaring te verbeteren, statistische gegevens te verzamelen en de functionaliteit van de site te optimaliseren. Bekijk Privacy Policy